Hilda

Rent hus, Kontroll och Fördelning av sysslor

Publicerad 2012-11-28 19:30:06 i

Det gick ju bra ändå. Att skippa göra allt som hör till söndagens måsten. Badrummet var det enda som var kvar av städningen och det passade jag på att göra nu när Magnus är på styrelsemöte. Men det ska erkännas - jag gillar INTE när dammet på handfatet syns från avstånd, när vasken i köket känns flottig för att man inte rengjort mer än själv disken efter middagen, eller när dammråttorna börjar krypa fram bakom dörrar och vrår. Ibland kan ett stökigt rum göra att jag knappt kan koncentrera mig, speciellt om jag ska plugga. Då vill jag ha allting i ordning så att det är 'lugnt' runt omkring mig. Istället får det stökas på inuti mitt huvud.

Pedantisk? Mjae.. Jag vet inte, kanske lever jag i förnekelse och vill hävda att jag inte är hysterisk kring städning, men samtidigt är jag ju inte så petig så att det inte hinner bli oreda. Klart att det får bli stökigt, det som får mig att till slut ta fram skurhinken är nog att jag tänker 'om det inte städas snart, kommer nästa städning bli riktigt jobbig eftersom det då har blivit riktigt smutsigt'. Enkelt översatt: 'varför vänta till imorgon då du kan ta tag i saken idag?' Och faktiskt har jag kommit till sans med att låta Magnus städa som han vill (läs:nästan) och detta sparar både sura miner och irritation. Min strategi? - jag blir lugn när jag tänker att jag ju kommer få tillfälle att städa hela lägenheten ordentligt sen. Haha, vilken kontrollfröken han har till flickvän va?! Men samtidigt tror jag inte att jag är ensam. Hur många som själva anser sig vara duktiga på någonting i hemmet, säg laga mat, installera tekniska prylar, tvätta, stryka, byta gardiner, byta lampor etc. har med glädje överlåtit denna syssla till sin partner att göra som han/hon vill med?

-nej, jag tänkte väl det!

Jag kanske är traditionell i mitt förhållningssätt men varför inte göra det man är bra på? Oavsett om det föll sig att min mamma tidig lärde mig städa toaletten, rensa avlopp, hålla blommor vid liv, stryka skjortor och vika servetter fint, så är det ju någonting jag gör väldigt bra idag! Och då ska man fortsätta med det:) Magnus är ju bra på att byta däck, att rätta till den där 'errorkoden' som plötsligt dök upp på dataskärmen och ja, han steker köttet bäst av oss två, låt det vara så! Jag blir så glad och tacksam när han smörjer kedjan på min cykel, byter lampor som lyser för starkt och ansvarar för att räkningarna blir betalda och att vi har det bästa elavtalet som finns. Här behöver jag inte lägga min energi. Istället kan jag överraska honom med ett städat hem, invikta nytvättade kläder, ny inredning och tända ljus i höstmörkret. Ett givande och tagande som funkar så länge båda vill ha det på det sättet!

Bastu och kvarlämnad handlingslista

Publicerad 2012-11-26 07:08:37 i

Myste hemma bland kuddar och täcken och bastade igårkväll med Magnus. Det var precis det vi behövde iställe för att ta den rutinmässiga handlingslistan, ställa fram skurhinken och hinna laga de två rätter som ska varvas under kommande veckomåltider. Ibland är det bra att lägga ifrån sig "måsten" och tänka - det där tar vi tag i en annan dag, just nu vill vi bara njuta av tillvaron! 

Så gick det...

Publicerad 2012-11-22 21:32:21 i

... Med chinsen. Personlig fotograf i form av Erika tog en bild just innan chinsen. Det gick bra - 7st med +5kg. Så kommer nog fortsätta med en extra vikt och se vart det leder.

Imorgon väntar en avslutande presentation av vår organisationsanalys och trots att jag stått där framme vid podiet otaliga gånger, så kan jag inte låta bli att vara en aning nervös innan. Av erfarenhet borde jag veta att det i princip alltid har gått bra. Men ändå så finns en liten oro där, tankarna 'tänk om' dyker upp emellanåt men efter ett samtal med min vän Sarali så fick jag upp peppen, tron på att jag kan det här. Så nu är jag lugn igen. Lustigt det där hur vi dras med i våra tankar och kan starta igång hela kroppssystemet - adrenalinet, nervositeten, pulsen etc. Som tur är så är detta inte ett stort problem för mig men när jag har läst så mycket om detta 'fenomen' i min utbildning blir man mer medveten om ens egna reaktioner, vare sig dom är stora eller små.

Nu - Dags att lägga sig och få sin nattliga skönhetssömn.

Lånad bild från Erikas instagram

Chins och psykologi, del två.

Publicerad 2012-11-19 20:19:27 i

Imorgon åker en extra vikt på i chinsen. Det är dags att avancera! Hittills har jag enbart kört på egen kroppsvikt så det ska bli kul att se hur stor förändring det blir när jag lägger på en extra viktplatta. Träningen flyter på nu och peppar peppar så håller hälsan mig på det friska spåret. Hälsoundersökningen som jag gjorde förra veckan visade ingenting negativt utan alla blodvärden och prover antydde att jag nu är frisk som en nötkärna. Men - medicinska lagar och regler tar ju sällan hänsyn till ens psykiska hälsa och det är väl just den som jag tror kan ha ställt till det för mig under hösten.

För att summera litegrann:...
Har sällan varit så stressad som just denna höst. Stress och oro hör nära samman med varandra och skapar spänningar i kroppen. Spänningarna tar energi och kraft från en och kan leda till ett sänkt immunförsvar som resultat, och därmed blir man mer benägen att dra på sig diverse åkommor. Oron kan jag i efterhand se att jag haft inför framtida yrkesliv. Tankar om var och med vad jag kommer jobba som psykolog har ständigt gnagt i mig. Trycket på att få ett jobb här i umeå är stort och vill man jobba med annat utanför sjukvården får man ligga i, leta och skapa sina egna arbetsmöjligheter. Samtidigt har mitt nuvarande extrajobb varit svajande, det har blivit färre timmar då affärerna gått sämre än förväntat så funderingar på hur mycket lån vs hur mycket jag ska arbeta har varit en balansgång fram till nyligt då jag fått tillbaka mina timmar. En blandning av ekonomiska frågor och framtida yrke har upptagit mycket energi, mycket mer än vad jag velat. Så, från och med nu tar jag några extra andetag och försöker 'leva mer för vad som sker just nu'. Som min terapeut sade till mig: varför ha så bråttom med livet Hilda? Vad är det som händer under nästa års almanacka som behöver planeras redan idag? Och vad är det som idag finns i ditt liv som du väljer att förbise till fördel för morgondagen? Ja, varför kan jag inte se det som är nu för och sluta tänka på vad jag borde göra imorgon eller nästa vecka, månad, år... Att summera sitt år som en enda stor planering är väl kanske inte riktigt det jag vill. Samtidigt är det i den goda stressen jag känner att livet är härligt, då det händer saker. Då jag får planera in i almanackan, bocka av och gå vidare till nästa möte, plats eller tillställning. Då jag får känna att jag hinner med så otroligt mycket bara jag är disciplinerad och följer min plan. Det finns två sidor på det här myntet så jag får väl singla slant lite då och då för att balansera upp tempot!

Jag hoppas det fortsätter i rätt riktning, idag har jag haft en lugn och skön dag med förmiddagsträning med Magnus, gemensam lunch och därefter plugg i eget tempo! = en mycket bra start på denna vecka!

I pausen...

Publicerad 2012-11-18 22:45:46 i

..av Beck passar vi på att kolla omvärlden. Något viktigt eller spännande kan ju ha hänt på de 30 minuter som gått sen sist vi kollade!

Bildbomb shopping!

Publicerad 2012-11-16 13:45:49 i

Efter morgonens terapi kände jag att jag ville unna mig något! Jag bestämde mig för att cykla ner på stan och se om jag kunde hitta något på Kii där jag ändå har ett presentkort att använda.

Här är resultatet från 'en liten runda på stan' . Jag är nöjd:)

Hösten har länge varit här, men snön då?

Publicerad 2012-11-13 08:36:06 i

Kanske blir det en grön jul i år. Fick den känslan i helgen då regnet kom och tog bort det 2cm vita täcke som legat på marken under förra veckan. Just nu känns det som september, och i september börjar vemodet komma.. Man vill inte inse att sommaren är över och att minusgraderna kryper sig närmare. September månad är för många en mörk och tråkig period. Tvärtom är det i mina ögon. Jag längtar tills solen inte orkar vara uppe mer än till tre på eftermiddagen för då får man tända ljus som värmer och ta på sig kofta och tofflor.

Under hösten fylls frysen med älgkött och det blir grytor och stekar i ugnen istället för sommarens sallader och grillade kotletter. Nu på torsdag bjuder vi på den årliga älgköttsoppan och jag tror faktiskt att vi kommer smygstarta julfikat med lite glögg och pepparkakor efteråt.

Snart, en promenad under blå himmel och sol! Hösten kan bjuda på fint väder också:)

Valet är Ditt!

Publicerad 2012-11-08 11:21:26 i

Ibland funderar jag på hur andra människor resonerar. Det sammanhang jag tänker på är hur en del tycker att man ska reagera när någon har lagt upp en bild på sig själv. En del lägger upp bilder i hopp om att få kommentarer såsom "vad snygg du är" "vilken vacker bild" osv.. Och så dyker det ju ibland upp en del elaka kommentarer under dessa bilder och då är den stora debatten igång - Vaaarför skriver dessa personer elaka kommentarer? Det talas om att dom är avensjuka, inte kan se lika bra ut själva, dom hade själva önskat att dom hade en sån där figur eller ansikte, de är mobbare eller enbart taskiga. Allt detta för att man inte vill ta åt sig av de elaka som sägs. Sällan uppstår en debatt om alla positiva kommentarer som ges till bilderna. Det är som att den personen som lägger upp bilden på sig själv ger sig rättigheten att den bara ska behöva få dom positiva och roliga kommentarerna och att det är fel av alla andra som ger dåliga kommentarer. Jag undrar då hur personen egentligen tänkte när han eller hon lade ut bilden på sig själv?
 
Jag minns så väl när jag gick på högstadiet och då jag en dag  hade haft en bildlektion. En klasskamrat hade ritat en bild på någonting (minns inte vad) och kom fram till mig och ställde en sån här fråga:
"visst är den här bilden som jag har ritat ful?" Varpå jag ärligt svarade tillbaka: "Ja, den kanske inte var så fin". Reaktionen från klasskamraten? - "Mäh!!! Din bild var då inte så snygg den heller". Så gick han surt iväg och jag stod kvar och tänkte precis samma tanke som jag skrev om ovan .- Vad tänkte han egentligen att han skulle få för svar, han frågade mig ju om vad jag tyckte om bilden..
 
Lägger man ut en bild i syfte att man vill att andra människor ska kommentera bilden, då tycker jag att man ska vara beredd och villig att ta emot alla sorters feedback. Ställer man en fråga så får man vara beredd på både ett positivt och ett negativt svar. Även om det såklart är roligare att ta emot positiv feedback så tycker jag faktiskt att det är fel att ta de dåliga kommentarerna som så negativt och som något fel av den som kommenterar
 
Hur många gånger har vi frågat kompisarna när vi själva står i provrummet: "Ser jag bra ut i den här?" "var den här snygg?" och så har vi fått ett rungande "Jaa" tillbaka. Hade ni fått ett "nej, den där passade inte alls dig" - Hur hade ni reagerat då?
 
Vem äger budskapet? Vem är det som säger att den som lägger ut bilden är den som ska styra vilka kommentarer som får ges? Och å andra sidan - Vem ska bestämma att den person som lade ut bilden måste kunna ta till sig av allt som sägs?
 
Jag utgår bara från mig själv och hur jag ser på saken - mitt perspektiv, och det är att man själv väljer hur man tar saker och ting. Alla människor har ett val kring hur man kan ta till sig av det som sägs till en. Du väljer om du vill ta åt dig personligt av en negativ kommentar, liksom att du väljer att ta till dig av en positiv kommentar. Du väljer även hur du ser på andra människor som fäller olika typer av kommentarer: du kan döma ut de negativa, du kan ta till dig av det som sägs, du kan ignorera det och du kan även välja ut bitar av ett budskap som du tar åt dig av, resten struntar du i. Ofta glömmer vi bort att vi lever i ett fritt land, och att valet också är fritt.
Min bästa vän Emma gjorde för några dagar sedan flera goda val - Hon valde hur hon förhöll sig till hur hennes dag hade blivit. Jag uppmanar alla läsare att gå in på hennes blogg och läsa inlägget "Mycket upp och ner".(bloggadress: www.emmaleven.blogg.se) Här ges ett tydligt exempel på att det inte handlar om hur vi har det utan om hur vi tar det som händer oss.
 

Länge leve hälsan...

Publicerad 2012-11-06 07:15:06 i

Länge har jag levt ett friskt och starkt liv. Under hela min skoltid har jag kunnat räkna mina förkylningsdagar med mina egna händer, och ännu mer sällan räknar jag mina vilodagar från träning och motion. Jag har både haft tur, säkerligen, men också har jag sett till att sköta min hälsa så gott jag kunnat. 'Ett friskt och starkt liv..' var min morfars ledord till mig. '..och kom ihåg magstödet också'. Även min mamma har fostrat in mig i idrottens värld, kanske för att hon såg så många fördelar och ett mervärde med den. Förutom ett starkt hjärta och en god syreupptagning gav träningen en gemenskap, en uppfostran som höll oss hemma på kvällarna, vi festade inte då vi hade match dagen efter och vi lärde oss respektera ledaren, gruppen och motståndarlaget. Idrotten lärde mig att nöta, att inte ge upp när det gick dåligt, som när bollkontrollen kändes som bortblåst - då var det bara att ta upp bollen igen och se slutmålet framför sig, sluta tänka på misstagen och istället fokusera på det oranga lädret, hur greppet och gravitationen kändes då jag snurrade bollen med hjälp av handleden och lika snabbt tog jag tillbaka den - en klassisk basketfint som funkade nio av tio gånger. Det enda och viktiga funktionen finten hade var att få motståndaren att lätta på sin högra fot, sen var jag förbi och påväg mot korgen. Drömmer mig nästan bort nu i skrivande stund.

Men hur ser den då ut idag? Hälsan alltså. Ja, denna höst har varit den mest sjukdomsdrabbade hösten i hela mitt liv. En sårad mage från Cypern fick mig att tro att barnafödsel var en klackspark i jämförelse, därefter kom det jag fruktar mest av allt - magsjukan! Som tur var så höll den bara i sig i lite mer än ett dygn. Någon vecka senare knackade den första förkylningen på dörren som varade i två veckor. Sen fick jag komma på fötter igen, i en vecka och sen började halsen ömma, leder värka som fick mig att tro att jag hade muskelinflammation i hela överkroppen. Till slut bröt en andra förkylning ut. Denna gång med en besvärlig hosta på köpet. En överdos av cocillana gjorde mig återigen magsjuka och efter det haltade jag mig in i mål efter två veckor. Jag blev sen frisk från hostan, förkylningen och även halsen blev bättre. Fram tills förra fredagen, dags för en tredje förkylning!! Och igår vaknade jag upp med urinvägsinfektion. Tack och godnatt!

Vad hände med den där friska hälsan som jag så länge värnat om och kämpat för att bygga upp? Inser mer och mer att jag faktiskt är dödlig och kanske lika drabbad som 'alla andra'. Jag hoppas detta är den sista svängen innan raksträckan. För sjuk till jul tänker jag INTE vara! Och så är det bara!

En av åtta

Publicerad 2012-11-05 12:47:52 i

... Har nu slagit ut. Är så nöjd över att jag har lyckats få en av orkidéerna att börja blomma igen! Vi får se hur envis den andra blomman är.

Om

Min profilbild

Hilda

Följ mig gärna då jag tar er med på min tankeresa genom livets roliga och tuffa utmaningar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela