Hilda

Det är ok! Eller?

Publicerad 2012-09-30 15:52:57 i

När bli det ok och när är vi hälsosamma? (läs: vad är egentligen hälsa?) Är det när vi försöker utnyttja tiden på bästa möjliga vis, genom rutiner, planering, städning, handling, plugg, jobb, träning etc etc... Är vi duktiga när vi väljer att låta bli almanackan, stänga av våra mentala "måsten", låta disken stå tills imorrn och sjunka ner i soffan med en stor kopp te och något gott till? Eller är det lika ok att göra både det ena och det andra oavsett vad man har för "vanliga" rutiner? Med det menar jag: måste kontrollfreaken släppa kontrollen och behöver låta-dagen-som-den-kommer-människan ta tag i vissa saker och strukturera sig ibland?
 
I den vardag jag lever klappar folk mig oftast på axeln när jag säger att jag lät bli att träna igår, eller när jag unnade mig av livets goda med ( i min värld) en påse godis och en slapparkväll i soffan. Vänner och bekanta berömmer mig när jag lät bli att förbereda morgondagens presentation eller när jag istället för att stressa igenom dagen, tog var sak i sin egen takt. I en annans vardag kanske det ser helt annorlunda ut. Vad avgör vad?
 
Är lagom alltid bäst och så himla bra på alla sett och vis? Jag och en bekant satt och klurade på det och vi kom fram till att det är lika ok att t.ex. både vara kontrollfreak, som att ta dagen som den kommer utan förberedelser. Att städa minst en gång i veckan, liksom att låta det vara såsom det ser ut pga att man bara inte känner för att städa just då. Vi gör små och stora val hela tiden kring vad vi vill göra med vår tid. Vi väljer att vi inte hinner ses med vännerna på fredag eftersom vi bokat tvättid. Vi väljer även att inte hinna träna pga att vi kom hem senare än planerat, liksom att vi väljer att vi "inte hade tid" att svara på det där smset eller mailet. Vi P-r-i-o-r-i-t-e-r-a-r. Det finns få måsten men många val. Det är ditt val att bestäma hur du väljer att ta vara på tiden.
 
Så, ur denna långa utläggning kanske vi kan klappa våra vänner på axeln när vi ser att hon eller han behöver det. Klappa dig själv på axeln när du känner dig duktig - oavsett vad du valde att göra eller avstå från att göra. Och känns det som att du valde fel, lyssna gärna på den och acceptera att det blev som det blev. Morgondagen bjuder många gånger på en ny chans.
 
 

Vem lyssnar Du på?

Publicerad 2012-09-27 19:52:00 i

"Jag hör vad du säger, men jag lyssnar inte". Det här känner nog dom flesta av oss igen. Vi har själva tänkt det, och vi har själva varit med om att försöka berätta något för någon som vi vill ska lyssna, men som vänt dövörat till och gjort tvärtom. Eller så gjorde dom ingenting alls av det du sade och kanske gav dom dig inte den reaktion du sökte efter. Hur som helst så är vi också många som kan säga att vi kan en del om kommunikation - hur man för ett vanligt samtal helt enkelt, men det man lätt kan glömma är den andra delen av kommunikationen som innebär att vara mottagare - att lyssna på vad den andre faktiskt har att säga.
 
lband kan jag komma på mig själv att jag har fyllt i vad den andre ska säga till mig redan innan denne har kommit halvvägs. Ibland slår det rätt och ibland slår det fel, ganska mycket fel om jag har otur och där finns mina förutfattade meningar som gör sig påmind. Vi har dom alla mer eller mindre, vi dömer, kategoriserar, skiljer och slår samman - allt för att göra världen mer begriplig och lättförståerlig. Frågan är hur vi ska använda denna egenskap.. eller ja, egenskap och egenskap.. kanske redskap är ett bättre ord som känns mindre stabilt och orubbligt. För att verkligen lyssna på någon förutsättningslöst tror jag att vi ibland behöver lägga redskapet åt sidan och gå in med inställningen att vi är ovetandes och vi vill veta mer. Prova gärna! Nästa gång ni pratar med er partner, syster, förälder eller vän som ni alla känner väl .- testa att lägga allt ni tror er veta åt sidan och be dem berätta mer, och fråga för att du är intresserad, inte för att du själv redan vet svaret. Förhoppningsvis kommer den ni pratar med uppleva att ni har varit till stor hjälp! För ni har ju faktiskt lyssnat på vad dom har att säga till er. :)  
 
 
 
 
 

Att kurera sig

Publicerad 2012-09-25 15:57:42 i

När halsen ömmar, huvudet känns tungt och snoret rinner från näsan, ja då är det hög tid att ta fram tekoppen, honungen och krypa ner i soffan. Helt klart är det också befogat att få äta precis det man själv känner för.
 
Den här gången när förkylningen står och lurar bakom nästa hörn får det mig att börja fundera på vad det är som egentligen håller på att hända med min kropp. För några år sedan kunde jag räkna antalet förkylningar per år till 1-2st. På sin höjd kunde jag tillägga några dagars hosta på det, alternativt magont. Men nu - då jag snart ser 25 årsdagen framför mig så har jag redan hunnit ha 2 förkylningar (nu den 3e) magsjuka och konstiga utlandsbakterier som försvagat mitt immunförsvar. Håller inte kroppen för samma påfrestning som förr? Börjar hjärnviljan, envisheten och disciplinen gå om kroppens kapacitet?
 
Kanske.
 
Om det är svaret så måste jag ju börja inse att jag inte längre kan hålla på i samma tempo. Stress har för mig en ganska positiv innebörd, jag menar - det är då man får saker och ting gjort och det är snabbt också! Jag älskar att få bocka av mina "To-do-lists" och känna mig effektiv. Att få känna att man ligger steget före och har kontrollen (iaf inbillar jag mig det) över situationen. Men - det är nog dags att börja lyssna ännu mer på kroppens signaler och låta den återhämta sig ordentligt. 
 
Vila resten av veckan från gymet, sova minst 8 timmar per natt och... eh... ja, äta bra och dricka mycket vatten ingår väl också i detta, eventuellt läsa en skönlitterär bok för att känna mig kulturell:)
 
Just nu då... Te tillsammans med hallon/lakritsbar. Mums!
 

En lång måndag

Publicerad 2012-09-24 18:16:13 i

Klockan ringer numera alltsom oftast kl 05.50. En trött Hilda vilar nån minut extra för att sakta vakna till liv samtidigt som M får somna om efter att väckarklockan ringt (iaf då han jobbar eftermiddag/natt). På med träningskläder, göra i ordning kaffe och ett glas vatten samtidigt som de sista sakerna packas ner i väskan inför dagens arbete. Matlådan, glöm inte matlådan! :)

Sen iväg till Iksu och köra ett härligt morgonpass vilket innebär att det är lugnt med folk och gott om utrymme för att köra de maskiner och vikter man vill!👍
Därefter väntar skola från kl 09.00 och sträcker sig oftast till 14-15. Sen cykla hem, (inte bli sur för att det blåser och är uppförsbacke-hela-vägen-hem) därefter av med kläderna fort som attans, på med mysbyxorna, packa upp alla träningskläder, blöta handdukar och tomma matlådor för att slutligen placera sig i soffan. Och här blir jag ofta sittandes ända tills det är dags att äta igen eller krypa till sängs:) M får såklart plats i andra änden då han kommer, så ser vi tv samtidigt som båda datorerna är på, mobilerna nära till hands, skolböckerna ligger utspridda och en och annan godsak slinker ner. Kl 22.00 Natti natti!

En helt vanlig måndag alltså.

Efter önskemål - här kommer receptet på tårtan!

Publicerad 2012-09-23 15:02:33 i

Bilden på Idas koladrömstårta vattnade många munnar så här kommer receptet så ni får möjlighet att smaka den!

 
Ingredienser:
 
Kexbotten
400 g digestivekex
175 g smör
Fyllning
800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
Brända mandlar 125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering

Gör så här

1. Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.

3. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.

4. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

5. Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.

6. Ta upp burkarna och låt dem svalna.

7. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.

8. Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.

9. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.

10. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.

11. Hacka mandeln grovt.

12. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.

13. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.

14. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad
 
Servera, Ät och Njuuuut!

Tankenötterna känns dom också

Publicerad 2012-09-21 08:52:00 i

När orden inte räcker till i talet, känns det skönt att kunna ta till andra hjälpmedel, t.ex att skriva eller måla. Fastnar man själv i en känsla kan det vara svårt att formulera hur just den känslan känns eftersom den blockerar oss från att kunna formulera oss logiskt och intellektuellt. Känslan har ingen rational, inte heller har den ett rätt eller ett fel utan den har just en upplevelse. Din upplevelse och min upplevelse.
 
I mitt fall är det så att jag gärna tar ett steg åt sidan då jag ska förklara hur saker och ting känns. Oftast är, det jag beskriver inte en känsla, istället är det en tanke om hur det känns. Knepigt det där men jag tror att dom flesta tankar är relativt ofarliga så länge dom inte triggar ett för starkt känslominne som påverkar dig fysiskt och psykiskt. Så var sann i dina tankar och dom kommer ge dig vägvisning och känn efter vad det är du egentligen känner och du kan finna svar på vad du egentligen har för behov.
 
Trevlig helg på er!
  
Stugan. Stranden. Sommaren.

Äntligen igång igen!

Publicerad 2012-09-19 09:56:45 i

Efter nästan ett års uppehåll dammade jag av mina spinningskor och begav mig till Iksus spinningsal Madrid. Det var full fart från första början och jag hade svårt att hålla tillbaka envisheten även om jag innan hade tänkt att jag måste ta det lugnt första passet!

Känslan efter ett spinningpass är nästan oslagbar. Endorfinerna spritter i hela kroppen och man känner sig sådär härligt avslappnad och mör.

Nu blir det skola och sen väntar ett kärt besök hos min storebror Johannes som för tre veckor sedan kunde titelera sig som trebarnspappa -visst blir man stolt:)

Det här med disciplin och självförtroende

Publicerad 2012-09-18 17:45:58 i

Ibland älskar jag att jag har en disciplin som fungerar. Ibland gör den mig galen. Som igår t.ex. Då bestämde gruppen att de som inte hunnit läsa in sig på allt material skulle göra det hemma under eftermiddagen. Jag hade redan läst allt eftersom jag hade tid över förra veckan. Men vetskapen om att mina gruppmedlemmar skulle hem och plugga räckte för att jag själv inte skulle kunna njuta av en ledig eftermiddag. Vad skulle jag nu göra för att också känna mig "duktig"? - Jo, jag städade lägenheten, lagade storkok inför veckan och senare på kvällen läste jag nya artiklar. Jag fick känna mig duktig, visst. Men hur länge sitter den känslan i? Inte tillräckligt länge, och vore det inte mer hälsosamt att kunna njuta av en ledig dag, hellre än att njuta av att jag nu minsann har varit "duktig" och gjort så mycket med min tid. Självförtroendet byggdes till stor del på prestationer i mitt liv, medans den där kravlösa-du-duger-som-du-är har inte riktigt fått visa sig lika ofta. Som tur är kommer den fram ibland och tack o lov för det! Jag har mina kravlösa stunder, även om det är få som ser det och vet om det. Ofta får jag höra att jag aldrig verkar ha mina lediga dagar, och att jag alltid verkar så dicsiplinerad i allt jag företar mig men precis som jag skrev för några dagar sen så räcker det för mig att veta om att jag kan lägga ifrån mig prestationströjan och ta på mig lattröjan och njuta av livets goda stunder; att läsa en bok för nöjets skull, titta på hollywoodfruar och drömma mig bort, att äta godsaker med gott samvete eller strunta i allt vad träning heter och slappa i soffan. Och så vidare.... Jag jobbar mer och mer på att känna att jag är Bra och jag hoppas att du också gör det! 
 
Tankenötterna fortsätter.
 

Många skratt och tårar

Publicerad 2012-09-16 19:55:01 i

Nu är jag hemkommen från stugan. Och ja, vad tyckte jag då om denna plats och byggnad, föll den mig i smaken? - Oohjaa! Dom har verkligen hittat sig deras drömställe, stugan (huset!) är beläget nära stora betesmarker, snåriga skogsdungor som senare avgränsas av vackert glimmrande vatten. Utsikten över sjön är helt fantastisk, det är tillomed så att jag kan erkänna att den är i klass med stugans (paradisets) utsikt - men bara nästan!
 
Hur som helst så avundas jag att dom redan att i den här ungra åldern ha fått chansen att köpa sig ett så stort hus och mark. Det kommer i framtiden bli obligatoriska kaffe- och fikapauser hos AA när vi kör neråt landet och dom ser jag fram emot:)
 
Väl hemma i Umeå väntade verkligehen på mig. Jobb, handling, matlagning och föreberedelser inför skolan imorgon. Hej på dig livet, så ser du ut just nu!
 
 

Jag är bra, Du är bra och så är det bara!

Publicerad 2012-09-15 00:40:45 i

Jag kom att tänka på en föreläsare som jag fick chansen att lyssna på förra året. Kvinnan som pratade till oss var rektor på en förskola. Hon hade en sån positiv och härlig energi som verkligen smittade av sig och hon kom till oss för att förmedla ett viktigt budskap, nämligen att - Jag är bra, Du är bra och så är det bara!

Jag är så glad att mina föräldrar trotsade Jantelagens Sverige och faktiskt uppmuntrade oss barn att våga tro på oss själva, att vara stolta över vad vi kan och vilka vi är som personer. Att vi ska se vilka möjligheter vi har istället för vilka hinder som står i vägen. Så långe vi visar varandra kärlek, värme och respekt så har vi mycket att vinna i våra relationer. Och när jag tänker på att Sverige och svenska folket fortfarande går runt och tycker att det är mer acceptabelt att stå vid en spegel och tycka att man är misslyckad, istället för att lyfta fram ens positiva sidor - ja då växer en frustration inom mig.

Det här är min sanning. Jag förstår självklart att folk stör sig på dom som går runt och skryter, men det är inte den typen av inställning jag strävar efter att vi ska ha mer av utan mer en egen trygghet till att vi ska kunna vara stolta över oss själva utan att behöva få dåligt samvete. För samvetet tar bort så mycket av den energi som i min mening istället borde gå till att själv känna och samtidigt sprida en positiv glädje. Våga säg till dig själv att fasen så bra jag är som lyckats sy ihop en ny gardin, liksom att genuint kunna glädja sig åt till att du lyckades gör dom där chinsen på gymet, få fullpott på tentan eller att du vågade höra av dig till den där personen som du träffade ute på stan som du ville lära känna mer över en kopp kaffe. Se till vad du gör bra idag för att kunna göra det ännu bättre imorgon!

Och kom ihåg, den som gör den sista tolkningen vinner alltid. Även om du ser att det sticker i andras ögon att du är så bra på alla sätt och vis, så behöver du inte gå till attack eller vika dig. Det räcker med att du vet, att dom vet.. För då vet du att du kan göra vad du vill med att dom vet om det du redan vet. Hänger du med? Hoppas det! :)

Jag vet att jag är bra, och jag vet också att Du är bra och så är det bara!

Gonatt!

Mysfaktor

Publicerad 2012-09-14 22:10:25 i

Det är något speciellt med att sitta och titta på en eld som brinner, sprakar och sprider värme... Jag kan fastna flera timmar framför öppna spisen när jag är hemma hos föräldrarna i Piteå. Lugn och ro.. Hemma hos paret AA.

Imorgon väntar vedhuggning, målning av vägg och listor och däremellan ska vi nog kunna hitta på ett och annat bus!

Tyst

Publicerad 2012-09-14 13:01:00 i

 

Hemkommen från en mental brottningsmatch. Efter två timmars vändande och vridande av livets olika pusselbitar så stillas tankarna till sist utav ren utmattning. Det blir lugnt, tyst och stilla. Mental ro...

 

Therapy is good for you!

En annan stuga

Publicerad 2012-09-14 09:07:24 i

I helgen ska jag till stugan, men det är inte den vanliga turen som går upp till Piteå utan istället ska vi neråt landet. TIll Björna. Här finns, vad jag fått beskrivet, "..en alldeles underbar, idyllisk stuga som jag kommer att blir kär i."
 
Ja, det återstår att se. Hur som helst ska vi fortsätta att rusta upp den, så helgen kommer bjuda på vedhuggning, måleri, kanske en och annan tapetsering och inte minst - högt tempo!
 
Morgonens promenad blev inställd då det bröt mot "mina regler". Regnar det ute - så vänder jag mig om och sover en timme till. Blåser det storm så stannar jag inomhus och idag blåser det rejält!
En mysig morgon framför nyhetsmorgon istället. 
 
Trevlig helg!
 

Det här med relationer...

Publicerad 2012-09-13 16:52:57 i

För några dagar sedan träffade jag en gammal god vän till mig. Tillsammans med min kära syster så pratade vi om livet och filosoferade kring hur åren har gått och vad som har hänt sen vi var små. Alla var vi överens om att vi har utvecklats som människor, vi har fått nya intressen, fyllt på vårat ordförråd och lärt oss ett och annat om det här med relationer. För mig som snart är blivande psykolog är detta en värdefull kunskap och jag vill nog säga att vi alla kan ha nytta av att fundera över våra relationer - vilka dom är, vad dom betyder för oss och hur vi själva beter oss tillsammans med dom.
 
Jag har under dom senaste åren börjat rannsaka mig själv och jag kan lugn konstatera att det jag värdesätter idag känns och betyder så mycket mer än när jag var yngre. Idag vet jag att det inte är en självklarhet att mamma och pappa alltid bara ska finnas där. När jag åker upp till Piteå så är det alltid en känslosam resa för mig. Mammas och pappas relation är fylld med kärlek, respekt och tillit, men det har varit en lång och tuff väg för dem innan dom nådde dit och jag kan bara hoppas att jag får uppleva det dom gör nu när jag själv är i deras ålder. 
 
Under sommaren fick jag möjligheten att närvara på en nära väns bröllop och under middagen hölls det många tal. Talen höll i mina ögon världsklass. De inspirerade oss alla på ett eller annat sätt. Ett av talen hölls av brudgummens mamma som ville ge brudparet tre livsråd, dessa var:
 
  1. Värna om dina egna intressen. Det finns mycket ni har gemensamt, men kom ihåg att låta den andre vara olik dig själv och var positiv till att utveckla det han/hon tycker är roligt.
  2. Kom ihåg passionen. När ni stöter på motgångar och tuffa tider, kom ihåg varför ni blev kära i varandra.
  3. Planera in roliga saker, för dom tråkiga kommer ändå alltid oplanerat. Så fort ni har gjort något kul, planera in för nästa gemensamma upplevelese.
 
Vännerna ger mig energi på många sätt. Alltifrån att jag behöver råd, ett lyssnande öra, en kram eller ett skratt och visst är det underbart att man kan ha vänner som alla på ett eller annat sätt berikar ens tillvaro. Ni vet vilka ni är, tack för förtroendet!

Mamma och pappa

Publicerad 2012-09-13 11:08:59 i



Häromdagen skickade pappa en bild till mig. Bilden visar han och mamma som är tagen någon gång under slutet av 90-t. Mycket har hänt sedan dess. Dom har båda åldrats, men i mina ögon har dom åldrats med stil. Mamma och pappa - Vi ses snart igen!




 
 

Mmm...

Publicerad 2012-09-12 19:23:54 i

Ett måste för alla chokladälskare!

Choklad lugnar kroppen, och idag var det en sån där dag då jag kände att jag behövde varva ner! Jag bytte därför ut löpartightsen till mjukisbyxorna när jag kom hem från skolan och sparade proteindrinken till en annan dag och tog fram godispåsen istället! Ja jag vet, jag lever ganska mycket i en antingen-eller-värld så därav följer det förra efter det andra. Helt i sin ordning.

Det är viktigt att påminna sig om att lyssna till vad kroppen säger, min ropade efter vila, och överröstade därför alla andra måsten och borden. Skönt!

Välkommen!

Publicerad 2012-09-12 19:08:00 i

Ibland behöver man vrida och vända på livets perspektiv... 
 
Det är det jag ska försöka göra här i bloggen.
Samtidigt vill jag visa hur min vardag flyter på här i Umeå
och jag vill gärna ha dig med på den resan.
Min tankeresa!
Inga onödiga redigeringar eller omformuleringar.
Bara jag, och hur jag ser det helt enkelt!

Om

Min profilbild

Hilda

Följ mig gärna då jag tar er med på min tankeresa genom livets roliga och tuffa utmaningar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela